divendres, de novembre 25, 2005
Parc de la Serralada Litoral: pulmó verd i espai de lleure
A la Roca tenim el gran privilegi de gaudir al costat de “casa” d’un parc natural de gran riquesa i diversitat que s’ha convertit en un important espai de lleure. Una de les nostres obligacions es vetllar per la conservació dels seus valors naturals i culturals combinat amb un ús sostenible per part dels ciutadans.
El 23 de novembre de 2005 vaig assumir la Presidència del Consorci Parc de la Serralada Litoral, agafant el relleu d’en Salvador Illa que va ser el primer President del Consorci provinent d’un municipi del Vallès Oriental, i refermant el compromís de la Roca i de la nostra comarca envers aquest parc periurbà. La Roca del Vallès gaudeix d’una gran superfície boscosa (el 50% del nostre territori és bosc) i és el municipi que aporta més terreny (i també més recursos econòmics) al Parc.
El Parc de la Serralada Litoral està constituït per tres unitats - la Conreria, Sant Mateu i Céllecs – i és un conjunt de turons entre la plana i el mar, situats entre ciutats densament poblades de la comarca del Maresme i del Vallès Oriental. És un parc natural de gran riquesa i diversitat, un pulmó verd i un enorme espai de lleure. El clima mediterrani i la seva situació estratègica han fet que l’home s’hi hagi establert de ben antic, com ho demostren els dolmens, restes ibèriques, ermites i castells i les masies encara envoltades de conreus. Avui aquest parc té una funció de regeneració i de millora de la qualitat de vida de totes les ciutats que l'envolten.
Les principals línies del treball del Consorci que hem d’impulsar són:
o Prevenir incendis forestals
o Conservar i protegir el patrimoni natural, i també el paisatgístic, arqueològic i arquitectònic
o Millorar el control i la gestió dels usos públics
o Promoure l’ús, divulgació i educació ambiental
o Millorar el finançament del Consorci
Arran de la jornada organitzada per FedeNatur a Roma sobre “el finançament dels parcs naturals” amb la participació de representants de mitja dotzena de països europeus es va fer molt palès que el nostre nivell de finançament, tot i els increments previstos és precari, i molt inferior al nivell de finançament que tenen altres parcs a Espanya i, fins i tot, a Catalunya. Per aquest motiu em sembla fonamental que, a més de fer complir les obligacions econòmiques acordades amb els associats, insistir al Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya que compleixi el seu compromís de participació i finançament d’aquest Consorci i cercar altres fonts de finançament, amb la implicació i col·laboració del sector privat.
A més aquest és un parc viu i actiu, per aquest motiu ja estem treballant tots els municipis associats en una proposta d’ampliació del PEIN (pla especial d’especial interès natural).
Aquests són alguns dels temes que haurem de treballar des del Consorci que tinc l'honor de presidir.