dissabte, de desembre 06, 2003
Escola SI, Especulació NO ! (Sobre el desenvolupament del pla de les Hortes de la Roca)
Escola SI, Especulació NO: qui no està d’acord amb aquesta afirmació? Segur que tots hi estem d’acord, a excepció dels especuladors, és clar. Ara bé, com sabem què és especulació? Segons la Gran Enciclopèdia Catalana “especulació és l’operació efectuada en previsió d'una modificació en l'estructura de preus, per tal d'obtenir uns guanys extraordinaris”.
Precisament el PSC-GIR a l’any 95, just acabat d’entrar al govern municipal, vam aturar una actuació clarament especulativa. Vam retirar una modificació del pla general per a requalificar uns terrenys rústics en comercials davant de l’estació de servei de la Prades. Uns terrenys que s’havien comprat pocs temps abans a preu de saldo i que després de la requalificació haurien tingut un preu vint vegades superior o més, mentre al municipi hi havia cinc polígons definits al pla general pendents de desenvolupar.
Arran del greu problema de mancança d’habitatge a preus assequibles – que recordem és la preocupació principal que exposen els ciutadans en totes les enquestes - hi ha un sentiment generalitzat que tot el que envolta al sector de la construcció és especulació. És injust generalitzar i afirmar que tothom en aquest sector és un especulador.
Des de diferents àmbits es poden fer discursos radicals que apunten els problemes de l’habitatge i el medi ambient sense aportar solucions possibles, però l’Ajuntament té el deure de governar i donar respostes concretes i viables a tres qüestions bàsiques que sovint no són fàcils de compatibilitzar: l’accés a un habitatge digne, el desenvolupament sostenible i el respecte als drets dels propietaris. Davant d’aquesta paradoxa ens trobem massa sovint que hi ha qui s’oblida que estem en un estat de dret i que els drets dels ciutadans s’apliquen sempre i per a tothom. És una actitud hipòcrita i molt poc democràtica exigir els drets, com ara els drets urbanístics, quan quelcom l’afecta directament i demanar que no s’apliquin els drets als altres.
Pel que fa al pla de les Hortes, des de fa mes de cinc anys els propietaris han mostrat el seu interès en exercitar els seus drets i desenvolupar aquest pla. Després de tres projectes tenim una proposta sobre la taula que ens assegura un projecte de qualitat integrat amb el casc antic. Els criteris que vam plantejar han estat com a mínim sis. Primer, assegurar el paisatge i la imatge d'entrada que caracteritza el nostre municipi, exigint la cessió pública del 80% dels terrenys del pla. Segon, preservar l'entorn del riu, fent un gran parc i un passeig fluvial. Tercer, compactar els habitatges de forma integrada amb el casc antic. Quart, obtenir gratuïtament uns espais d’equipaments amb una ubicació excel·lent per a la construcció d'una escola. Cinquè, construir-hi habitatge públic. I finalment, revitalitzar el casc antic.
La resposta d’alguns veïns ha estat la penjada d’una trentena de pancartes amb el missatge que titula aquest article. Es pot estar d’acord o no amb la proposta del pla de les Hortes, però no podem tolerar que es manipuli i es desinformi. Desgranem, una a una, les crítiques.
S’està especulant perquè es passa de 83 a 233 habitatges i, per tant, s’està triplicant el benefici. És cert l’increment d’habitatges però és fals que es multipliqui el benefici: l’edificabilitat (és a dir els m2 de sostre que és el paràmetre realment important) s’incrementa el 56%, no el 300%. I augmenta perquè tal com defineix la llei d’urbanisme, si s’incrementen les cessions per a equipaments i espais verds - el doble del previst al pla general - també s’ha d’augmentar en proporció l’edificabilitat. L’increment de les cessions públiques (del 100%) són molt superiors a l’increment d’edificabilitat (del 56%). A més els promotors tenen l’obligació de condicionar el parc, el passatge fluvial, els vials de darrera del carrer Església i Major i la rotonda d’accés. El nombre d’habitatges és justifica perquè es canvia la tipologia de parcel·les de 500 m2, amb habitatges de 200m2 de construcció, a una altra d’habitatge aparellat o plurifamiliar de 90 m2 de mitjana. És a dir: es faran més habitatges però més petits, que és el tipus d’habitatge que demanen majoritàriament els joves, i enlloc d’haver-hi jardins privats hi haurà un gran parc públic de 30.000 m2. Si això no fos prou entre el 10% i el 20% dels habitatges seran públics.
Es diu també que el terreny on es fa l’escola és inundable. El pla de les Hortes, com bona part de la llera del riu Mogent, des de l’antic camp de futbol, “les fàbriques” i el pla de la Molinada (per cert, on CiU proposava una alternativa per l’escola) són parcialment inundables. Això no vol que no s’hi pugui construir, sinó que la cota de l’edificació ha de tenir en compte les potencials inundacions.
Una altra crítica apunta a què els habitatges del pla de les Hortes taparan el casc antic. L’alçada màxima serà de planta baixa més dos plantes pis, sense altells. Al casc antic ja hi ha forces edificis amb aquesta alçada i alguns fins i tot més. Com que la cota on es construiran els habitatges estarà per sota del carrer Major no hi haurà risc que es tapi el casc antic. Tal com ens van demanar els veïns hem encarregat una simulació visual del resultat.
Diuen també que el casc antic perdrà la seva identitat. Pels que som fills del casc antic hem vist com, poc a poc, ha anat perdent vida i ha deixat de ser el centre del poble i d’acollir bona part del comerç. Amb la modificació del pla de les Hortes i amb la proposta que estem treballant de revisió del casc antic hem d’aconseguir recuperar l’esperit del casc antic adaptat a les necessitats d’avui en dia, tenint especial cura amb el tipus d’edificació, alçada i façanes. Això no s’hauria aconseguit mai amb la proposta original del pla general, definit amb criteris dels anys 80 que definia un tipus d’edificació amb parcel·les de 500 m2 amb un model de casa, jardí i piscina que suposava la construcció de bona part del pla i que trencaven completament amb el caràcter i l’estil del casc antic.
S’acusa també de manca d’informació. Sempre és pot donar més informació, però durant els darrers mesos s’han fet cinc reunions amb els grups polítics, reunions amb associacions de veïns de tot el municipi, amb la comunitat educativa, i s’ha convocat a tots els veïns del carrer Major i Església, a banda de les reunions individuals que s’han demanat. En aquestes reunions ens vam comprometre a publicar a la web el projecte de modificació del pla com així vam fer.
Una altra por és que els habitatges públics suposaran un focus de gent marginada. No penso entrar en el fons d’aquest tipus de comentaris que menyspreen les persones amb més dificultats econòmiques. Els criteris d’accés als habitatges públics seran bàsicament els mateixos que ja es van aplicar a la promoció de la Torreta: el nivell d’ingressos i el fet d’estar empadronat al municipi des de fa anys. I hem de recordar que tots els partits polítics ens vam presentar a les eleccions proposant la construcció d’habitatge públic, encara que ara no ho sembli.
Hi hauran problemes de tràfic. Tot el contrari: la proposta plantejada solucionarà problemes de circulació perquè crearà una rotonda que farà de distribuïdor a l’entrada del municipi i permetrà crear dues noves sortides del casc antic. No té cap mena de sentit, sinó és el de desinformar, dir que l’autobús de l’escola haurà de sortir pel carrer Major. El trànsit del pla de les Hortes entrarà i sortirà per la rotonda.
Per cert, a nivell personal se’m va criticar que participés a la votació de la modificació del pla de les Hortes perquè el meu pare té uns horts que suposen el 3% del pla. Hi ha un informe detallat del Secretari que afirma que no tinc necessitat d’abstenir-me quan no existeix un interès directe i patrimonial. L’aplicació estricta d’aquest criteri suposaria que 5 dels 13 regidors no podrien votar la modificació del pla general del casc antic que plantejarem properament. I portat a l’extrem, faria que cap regidor pogués votar la revisió del pla general, lo qual no té cap mena de sentit.
Ara fa anys quan parlàvem de com estava i el que succeïa al nostre municipi, un bon amic de Granollers em deia, mig en broma, mig en serio, que la primera paraula que aprenien els nadons roquerols era “especular”. Crec que, ara per ara, això ha passat a la història i tan sols roman a l’imaginari d’alguns. Els únics guanys extraordinaris que hi ha en la modificació del projecte pla de les Hortes són els beneficis públics, en espais verds, en equipaments per a una escola i en habitatge públic. D’això hi ha molta gent que en diu fer polítiques sostenibles i de progrés.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada